bildruta #1
bildruta #2
Mat
Bak
Dryck
Tips
I Köket
Bokhyllan

Erikas kokoskakor

Smidig krispig chokladkaka med kokosknäck. Kakan bakas i långpanna och kan serveras med bär och grädde. Kakan är en riktig favorit och är perfekt att servera till efterrätt eller dessert.

Till chokladbotten

4 ekologiska ägg

5 dl strösocker

200 g smör

5 msk kakao

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

2 tsk bakpulver

 

Rör ihop ägg, socker och rumsvarmt smör i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna och häll smeten i en långpanna. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

 

Fyllning

100 g smör

200 g kokos

2 dl strösocker

1 dl sirap

1,5 dl grädde

Smält smöret, tillsätt kokos, socker, sirap och grädde. Låt det koka ihop ca 10 minuter. Ta ut kakan och bred kokosblandningen över den varma kakan och grädda ytterligare 5-10 minuter.

2011-03-27 @ 22:05:01 Permalink Bak Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fredagsdrinken i Erikas kök

Fredagens drinkrecept är hämtat ifrån Stora Cocktailboken av Eliq Maranik

 

Cuba Libre

4 cl ljus rom

cola

2 limeklyftor

 

Mät upp rom i ett isfyllt highballglas. Pressa i limen och släpp ner klyftorna i glaset. Fyll upp med cola och rör om.

 

Njut!!!!

Erika

2011-03-27 @ 22:04:02 Permalink Dryck Kommentarer (0) Trackbacks ()


Boktips

Åsa och Ebba Swanbergs Ebbas Julstök är en inspirerande bok att njuta av i advents och juletid! Boken vänder sig till hela familjen och innehåller knep och knåp, julpyssel och en massa recept. Ebbas Julstök är indelad i fyra kapitel, ett för varje advent. En perfekt bok för alla julälskare, godisgrisar och alla andra kak- och matälskare!

Mitt tips är att lägga boken i första paketet i julkalender för att använda fram till jul!

Detta är en bok att njuta varje år vid adventstid! Vinn den enkelt här! Vinnaren utses genom lottning och sista anmälningsdagen är dagen innan första advent!

Njut av den kommande adventstiden!

Erika

2011-03-27 @ 22:03:15 Permalink Bokhyllan Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ebbas hallonkola

Ebbas Hallokola är hämtad ifrån Åsa och Ebba SwanbergsEbbas Julstök på Ordalaget förlag.

ca 30 stycken

 

200 g hallon

2,5 dl socker

2 dl grädde

0,5 tsk vaniljsocker

 

1. Koka upp hallonen i en kastrull och häll över dem i en sil med en bunke under. Tryck sedan hallonen mot botten av silen så att bara hallonfröna blir kvar i silen. Släng fröna.

2. Häll hallonpurén i kastrullen tillsammans med de andra ingredienserna och koka i ca 20 minuter. Rör om hela tiden. Gör kulprov.

3. Lägg bakplåtspapper i en platt form med kanter och häll ut smeten. Låt svalna.

4. Skär kolan i fyrkantiga bitar. Lägg bitarna i cellofan och tryck fast en fin klisteretikett på.

2011-03-27 @ 22:02:35 Permalink Bak Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fredagsdrinken i Erikas kök

I somras släpptes Stora Cocktailboken av Eliq Maranik. Boken är proppfylld med recept på spännande cocktails och drinkar. Se min recension av boken här... I samarbete med Grenadine bokförlag publicerar Erikas kök Fredagsdrinken. Drinkarna hittar du också i Stora Cocktailboken.

Njut av helgen!

Erika

 

Fidel Castro

4 cl mörk rom

3 limeklyftor

ginger ale

äppelbitar

 

Pressa ner lime i ett highballglas med is och släpp ner klyftorna som dekoration. Häll i äppelbitar och rom. Fyll på med ginger ale.

2011-03-27 @ 22:01:42 Permalink Dryck Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kantarellsoppa

Mjuk och krämig kantarellsoppa med touch av vitlök.

4 portioner

ca 0,5 liter kantareller
4-5 vitlöksklyftor
smör
2 msk torr sherry eller vitt vin
4 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar
olivolja av kraftig karaktär

Dela svampen i mindre bitar, skala och skiva vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i smör och tillsätt sedan kantarellerna och fräs ytterligare en stund. 
Slå på sherry eller vitt vin, buljong och grädde. Koka ihop på svag värme i 10 minuter. Mixa soppan slät och sila den. Smaka av med salt, peppar och tillsätt eventuellt mer sherry eller vin. 
Häll upp soppan i skålar. Ringla över lite olivolja och garnera med något kryddgrönt. Servera gärna medkrutonger.

2011-03-27 @ 22:00:41 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Gratinerad fläskfilé med gorgonzola, bacon och skogschampinjoner

Smidig mat du kan förbereda innan gästerna kommer. Äter du enligt LCHF väljer du ex broccoli eller haricots verts och sallad till huvudrätten. Såsen med gorgonzola, bacon och champinjoner är mustig och fantastiskt god och är god även till kyckling och stekta biffar.

 

4 portioner

600 g fläskfilé
200 g champinjoner
1 gul lök
1 pkt bacon
5 dl crème fraiche
50 g gorgonzola
2 dl riven smakrik ost
1 msk soja
2 msk god balsamvinäger
Salt
Peppar 

Bryn fläskfilén så att den får färg men fortfarande är lite rosa i mitten. Stek baconet i mindre bitar. Dela champinjonerna och stek dom, klyfta löken och stek den. Lägg allt åt sidan. 

Smula gorgonzolan i pannan, tillsätt crème fraiche, soja och balsamvinäger. Blanda ner champinjoner, bacon och den stekta löken. Smaka av med salt och peppar. 

Skiva fläskfilén och placera den i mitten av pannan. Häll den goda såsen över köttet och strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 5-10 minuter.
Serveras med ris eller potatis och en fin grönsallad.

2011-03-27 @ 21:59:24 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


kräftsoppa eller bisque

En god och mustig kräftsoppa gjord på egen fond kokad av kräftskal. Lite pill att skala kräftorna men soppan är värd besväret! Är du smart sparar du kräftskalen ifrån kräftskivan. Frys ner dem och koka fonden när du behöver den.

 

4 portioner eller 8 små förrättsportioner

ca 1 liter kräftskal

2 burkar kräftstjärtar i lag

1 hackad gul lök

0,5 dl olivolja

några kvistar timjan och basilika

3-4 msk vetemjöl

1 liter vatten

3 fiskbuljongtärningar

3 dl grädde

0,5 dl vitt vin

1-2 krm cayennepeppar

 

Skala kräftorna och lägg skalen i en stor kastrull. Hacka lök och fräs den tillsammans med kräftskalen i oljan under några minuter. Tillsätt mjöl och rör om.

Tillsätt också fiskbuljong, vatten, grädde, vin, kvistarna av timjan och basilika och cayennepeppar och låt det hela sjuda i 15-20 minuter. Mosa kräftskalen med en slev för att utvinna mer smak.

Här kan du låta soppan vila om du vill och fortsätta senare... (kan vara smidigt vid middagen med många gäster. Soppan står till sig och blir mustig och fin. Du värmer bara på den och fortsätter enligt receptet)

Sila och häll av kräftsoppan i en annan kastrull. Koka ner soppan i ytterligare 20 minuter. Tillsätt salt och peppar och smaka av.

Lägg upp kräftstjärtarna i tallrikarna och häll den varma soppan över. Garnera gärna med något kryddgrönt och servera med ett gott bröd.

 


 

Recept på kräftsoppa gjord på mjukost hittar du här...

2011-03-27 @ 21:58:41 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vintips

Café Culture är ett fantastiskt gott rödvin som äntligen släpps på box. Vinet har en lockande, aptitretande doft och en mörkröd nästan blålila vacker färg. Vinet har stor karaktär och är både välbalanserat och smakrikt. Cafe Culture smakar rostade fat, björnbär, kaffe och kola! Smaken måste upplevas!

Café Culture är ett av mina favoritviner i vinter! Ett fynd!

Café Culture, varunummer 2369,  89 kronor för 750 ml. I beställningssortimentet finns en bag in box med årgång 2009, varunummer 72748, 259 kronor för 3000 ml.

Erika

Erikas kök

2011-03-27 @ 21:57:25 Permalink Dryck Kommentarer (0) Trackbacks ()


Vintips!

Baron de Ley Reserva, 2005 är en helt fantastiskt och välbalanserad rioja ifrån Spanien. År efter år är Baron de Ley Systembolagets storsäljande rioja och 2005:an är en riktig smaksuccé! Vinet har en vacker mörkröd färg och doftar inbjudande. Inslag av körsbär, läder, dill och kola tillsammans med en härligt fatig ton. Outstanding! Dricks till fördel till kött men avnjuts också i ensamt majestät.

Ett vinfynd!

Varunummer 2525 och priset ligger på 105 kronor.

2011-03-27 @ 21:56:55 Permalink Dryck Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lax med västerbottenost och chili

Busenkel och kalasgod lax som funkar som LCHF om du serverar den med haricote verts eller en fräsch grönsallad istället för potatis eller pasta... Gott och nyttigt med andra ord!

4 laxfiléer

1 purjolök

3 dl grädde

1 dl chilisås

västerbottenost

salt och peppar

ev citronskal

 

Blanda grädde och chilisås. Skiva purjolöken och lägg den i en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna över och krydda dem. Häll på gräddblandningen och gratinera i 175 gradig ugn i ca 20 minuter. Toppa fisken med västerbottenost och gratinera i ytterligare 10-15 minuter.

 

Variation

Istället för purjolök, grädde och chilisås kan du använda...

 

2 dl creme fraiche

några matskedar kaviar

gräslök

 

Rör ihop till en röra och lägg ovanpå laxfiléerna och gratinera som ovan... super!!!

2011-03-27 @ 21:55:50 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Sallad med grillad halloumi

I väntan på receptbroschyren Fontana och 12 härliga matbloggare skapat tillsammans alldeles späckad med inspirerande recept fixar vi en enkel men naggande godhalloumisallad till lunch.

Nattfrosten täcker fortfarande marken men osten ska grillas för perfekt smak. Fontanas broschyr kommer att delas ut i livsmedelsbutikerna lagom till Fetaostens dag den 15 oktober och du kan läsa mer om projektet här...

Halloumisallad i Erikas kök

Biffar med fetaost, oliver, skogschampinjoner och vitlök

God ost förgyller verkligen livet!

Njut av dagen!

Erika

2011-03-27 @ 21:54:27 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Koka kräftor

Kräftlagen är ett gammalt recept som jag ärvt från min mamma. Hon växte upp brevid en å där kräftorna tom vandrade i trädgården...

5 liter vatten

ca 2 dl grovt salt (smaka av och tillsätt mer om du vill ha mer sälta)

5 sockerbitar

1 öl (33 cl eller mer beroende på smak)

3 kvistar krondill utan skaft

 

Skölj de levande kräftorna i tre omgångar för att vara säker på att de är helt rena. Kontrollera så att de ser friska ut och koka ihop alla ingredienser till kräftlagen.

Koka upp vatten i en stor gryta och lägg ner kräftorna en och en och vänta i ca 1 minut så att de säkert har dött. Lyft upp dem och lägg dem sedan i den kokande lagen och koka häftigt i ytterligare 10 minuter.

Ställ sedan grytan i kallt vattenbad så att kräftor och lag kyls så snabbt som möjligt. Kräftorna är fantastiskt goda ljumna men smakar som mest dagen efter då de fått dra i den goda lagen lite längre.

2011-03-27 @ 21:53:35 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Värmande kräftsoppa

Lättlagad och lyxigt god kräftsoppa. Njut soppan så snart kräftstjärtarna blivit varma, kokar de är det risk för att de blir sega.

4 personer

2 stora morötter

2 msk smör

2 msk vetemjöl (hoppa över om du kör LCHF eller har gluten)

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

400 gram kräftost

2 dl crème fraiche

dill

svartpeppar

cayennepeppar om du vill

salt

200 g kräftstjärtar

Skala och riv morötterna grovt. Fräs dem i smör och strö över mjöl. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna.

Låt det puttra i ett par minuter.

Rör ner kräftost, créme fraiche och den hackade dillen. Koka tills ost och crème fraiche smält. Häll till sist i kräftstjärtarna och servera genast.


 

Har du kräftskal så koka en egen buljong eller fond! Det blir en enormt god och mustig kräftsoppa. Receptet hittar du här!

2011-03-27 @ 21:52:49 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()


Lilla O's amerikanska pannkakor

Härligt tjocka amerikanska pannkakor goda till sylt, socker, glass eller varför inte som i USA till lönnsirap eller bacon? Jag käkar den nyttigare varianten med avocado och nymald peppar... -mums!

ca 18 st

5 dl mjöl

4 tsk bakpulver

1-2 tsk salt

2-3 msk socker

5 dl mjölk

4 msk smält smör

2 ägg

 

Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan mjölk, smör och till sist äggen. Gräddas på medelvärme...

2011-03-27 @ 21:52:05 Permalink Mat Kommentarer (0) Trackbacks ()