kräftsoppa eller bisque

En god och mustig kräftsoppa gjord på egen fond kokad av kräftskal. Lite pill att skala kräftorna men soppan är värd besväret! Är du smart sparar du kräftskalen ifrån kräftskivan. Frys ner dem och koka fonden när du behöver den.
4 portioner eller 8 små förrättsportioner
ca 1 liter kräftskal
2 burkar kräftstjärtar i lag
1 hackad gul lök
0,5 dl olivolja
några kvistar timjan och basilika
3-4 msk vetemjöl
1 liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
3 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1-2 krm cayennepeppar
Skala kräftorna och lägg skalen i en stor kastrull. Hacka lök och fräs den tillsammans med kräftskalen i oljan under några minuter. Tillsätt mjöl och rör om.
Tillsätt också fiskbuljong, vatten, grädde, vin, kvistarna av timjan och basilika och cayennepeppar och låt det hela sjuda i 15-20 minuter. Mosa kräftskalen med en slev för att utvinna mer smak.
Här kan du låta soppan vila om du vill och fortsätta senare... (kan vara smidigt vid middagen med många gäster. Soppan står till sig och blir mustig och fin. Du värmer bara på den och fortsätter enligt receptet)
Sila och häll av kräftsoppan i en annan kastrull. Koka ner soppan i ytterligare 20 minuter. Tillsätt salt och peppar och smaka av.
Lägg upp kräftstjärtarna i tallrikarna och häll den varma soppan över. Garnera gärna med något kryddgrönt och servera med ett gott bröd.
Recept på kräftsoppa gjord på mjukost hittar du här...