Gastros Hallonsufflé
Hallonsufflé
med vaniljglass och crumble
Receptet hämtat ur "Gastros kök -gourmetmat för unga kockar" av Bengtsson & Dahlberg, Münchmedia med tillstånd ifrån Münchmedia.
Gör crumble, blanda sufflésmeten. Grädda suffléerna. Ta fram tallrikar, lägg på crumble och lägg en glasskula ovanpå när suffléerna är nästan klara. Då kan desserten bäras direkt från ugnen till bordet.
Hallonsufflé
270 g hallonpuré (mixade hallon som passerats i sil)
30 g strösocker
2 msk citronsaft
12 g (1 matsked) siktat potatismjöl
150 g äggvita
1 msk citronsaft
50 g strösocker
smör och strösocker till formarna
florsocker
• Smöra och sockra formarna noga, ställ dem i frysen.
• Blanda puré, socker, citronsaft och potatismjöl och koka upp under omrörning till en kräm. Häll över i en rundbottnad bunke och täck med plastfilm.
• Vispa äggvita, citronsaft och en tredjedel av sockret på mellanhastighet till ett löst skum. Tillsätt resten av sockret och vispa på full hastighet till ett hårt skum.
• Vänd ner lite av marängskummet i sufflémassan, rör ut till en slät kräm. Vänd ner resten med en slickepott. Fyll formarna och stryk dem släta (se Kockskolan nr 5).
• Grädda i 170 grader tills suffléerna rest sig ur formen. Det tar 8–12 minuter beroende på form och ugn.
• Pudra suffléerna med florsocker.
crumble
100 g osaltat smör
13 g vaniljsocker
75 g strösocker
3 g kanelrasp + rivet skal av 1 citron
100 g vetemjöl
• Blanda ingredienserna. Bred ut på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader tills det blir gyllenbrunt. Smula.