Vaniljbullar

Vaniljbullar eller pariserbullar -kärt barn har många namn. Kunderna i min mormors bageri kallade dem elefantöron pga den enorma storleken. Fyll bullarna med krämig vanilj, choklad, sylt, nutella, eller rårörda bär och njut!
ca 20 vaniljbullar
2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk malen kardemumma
75 g smör
4 msk socker
1 ekologiskt ägg
ca 8 dl vetemjöl
3 dl fast marsankräm
ytterligare 75 g smör till penslingen
2 dl strösocker
Värm mjölken till 37 grader och tillsätt kardemumma. Lös upp jästen i lite av den. Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken. Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet. Arbeta in mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter eller till nästan dubbel storlek.
Gör marsankrämen och låt den vila i kylskåpet. Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Skär degen i små fyrkanter, ca 20 st. Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och vänd dem sedan i strösocker.
Tips! Gör du dubbel sats och fryser in så vänta med att pensla och sockra bullarna. Pensla och sockra dem istället efter att du tinat upp eller värmt dem i mikron. Då är sockret kristalliserat och bra...