Pannkakor

Pannkakor goda till dessert, frukost, mellis eller kvällsmat. Receptet ger 10 barnportioner eller 8-10 vuxenportioner.
Pannkakor
6 dl vetemjöl
eller 4,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
9 dl mjölk
5 ägg (gärna ekologiska)
45 g margarin eller smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Om man vill kan man nu smälta fettet och röra ner det i smeten så behövs det inget extra fett vid gräddningen. Annars smälter du en bit i taget i stekpannan mellan pannkaksgräddningarna.
Hetta upp stekpannan på medelhög effekt, häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova dig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.
När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannakaka.
Glöm inte röra om i smeten då och då så att inte mjölet sjunker till botten.
Variationer på pannkakor:
För spröda pannkakor byter du ut en del av mjölken mot Kesella Gourmet.
Ugnspannkaka
Vispa ihop pannkakssmeten enligt ovan men utan smält smör. Häll smeten i smorda bleck/lånpanna. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter.
Blåbärspannkaka
Blanda i 5 dl blåbär i smeten. Supergott!
Äppelpannkaka
Fördela 5-6 äpplen skurna i klyftor i smeten. Strö eventuellt mot slutet över 2 msk socker blandat med 1 msk kanel. Serveras med glass.
