Kanelbullar

Ingredienser 200 grader
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskat antal bullar. Lägg dem på en smord bakplåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.
