Hollandaisesås

En hemgjord Hollandaisesås har en himelsk smak som gör det värt besväret att göra den själv.
150 g smör eller margarin
3 äggulor
3 msk vatten eller torrt vin
½ - 1 msk pressad citron
salt och vitpeppar
Smält fettet och låt det svalna något. Skilj på äggens gulor och vitor. Blanda äggulor och vatten eller vin i en liten kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda, det är viktigt att det inte kokar.
Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Tag inte med bottensatsen. När allt fett vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med citron och lite salt och peppar.
OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.