Erikas lussekatter

Cirka 30 goda och saftiga Lussekatter.

 

175 gr smör               225-250 grader
5 dl mjölk 
50 gr jäst 
1 gr finstött saffran 
1½-2 dl socker 
½ tsk salt 
1 ägg 
14-15 dl vetemjöl
russin 
ägg till pensling

 

Smält smöret och häll i mjölken. Låt allt bli fingervarmt.Smula jästen i en degbunke och lös upp med lite av vätskan. 
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, ägg och saffran. 
Arbeta in med maskin eller för hand så mycket mjöl att degen går lätt att arbeta och släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats 30-40 minuter.


Stjälp upp degen på det mjölade bakbordet. Knåda den smidig med så lite mjöl som möjligt. Dela degen i 30 bitar som du rullar och formar till lussekatter. Låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Tryck därefter ned russinen och pensla med väl uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 5-10 minuter. 
Låt lussekatterna svalna under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0