Erikas Hallon och Jordgubbstårta

När de svenska jordgubbarna dyker upp i affärerna skall man ta alla chanser och njuta. Det här är en av mina favorittårtor upphottad med färska goda jordgubbar.

Erikas Hallon och Jordgubbstårta

8-10 bitar

 

150 gram smör

1,5 dl vatten

2,5 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

2 ägg

70 gram mörk kvalitetschoklad (70%)

 

Fyllning och dekoration

200 gram frysta hallon

250 gram 10% kesella

1,5 dl florsocker

2 dl vispgrädde

Jordgubbar i valfri mängd

 

Smält smör och tillsätt vattnet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll smörvattnet över och rör ihop alltsammans tillsammans med äggen. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form (24 cm). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Grovhacka chokladen och strö den över den färdiggräddade kakan. Låt kallna.

Dela kakan i två delar. Tina hallonen och låt överflödigt vatten rinna av i en sil. Blanda kesella, grädde och florsocker och vispa till en fast kräm med hjälp av elvisp. Vänd försiktigt ner hallonen i gräddkesellan. Fördela krämen mellan bottnarna och bred försiktigt ett lager ovanpå och eventuellt på tårtans sidor. Dekorera med jordgubbar eller annat smått och gott. Ställ tårtan kallt minst en timme.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0